Polen, propolis, arı sütü ve arı ekmeği gibi arı ürünlerini içeren Türk Gıda KodeksiArı Ürünleri Tebliği 25/04/2024 tarih ve 32527 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Taslak Tebliğ ile “arı sütü,propolis, ham propolis, arı poleni, arı ekmeği, toz arısütü ve kurutulmuş poleni için ürün tanımları yapıldı
Ülkemizin önemli üreticisi olduğu ve üretimi giderek artan bal dışındaki
arı ürünleri polen, propolis, arı sütü ve arı ekmeği için Türk Gıda
Kodeksi kapsamında ilk kez bir mevzuat yayımlandı.
Polen, propolis, arı sütü ve arı ekmeği gibi arı ürünlerini içeren Türk Gıda Kodeksi
Arı Ürünleri Tebliği 25/04/2024 tarih ve 32527 sayılı Resmi Gazetede
yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Taslak Tebliğ ile “arı sütü, propolis, ham propolis, arı poleni, arı ekmeği, toz arı
sütü ve kurutulmuş poleni" için ürün tanımları yapıldı.
Ayrıca, bu ürünler için gıda güvenilirliğine yönelik genel ve spesifik özellikler
belirlenerek, propolisin sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilmesine
yönelik düzenleme yapıldı ve ham propolisin işlenmeden doğrudan son
tüketiciye arz edilmesi engellendi.
Ülkemiz bulunduğu coğrafik konumu itibariyle dünyada bal elde edilebilecek
bitki çeşidinin ürüne sahip.
Arılı kovan ve bal üretimi bakımından ülkemiz dünyada söz sahibi bir ülke.
Yapılan düzenlemeyle balın yanında katma değeri yüksek diğer arı ürünleri olan
polen, arı sütü, propolis ve arı ekmeği için kriterler belirlenmesi, bu ürünlerin
üretimini ve ihracatını artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Tebliğin yürürlüğe girmesiyle ülkemizde arıcılık ve arı ürünleri sektörünün daha
da gelişeceği ve katma değerinin artacağını değerlendiriliyor.
Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gıda güvenilirliğinin temin edilmesine
yönelik çalışmalar kararlılıkla devam edecek.
Tebliğ için tıklayınız
20240426-https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/04/20240425-3.htm ....