RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 14-12-2022 12:03   Güncelleme : 14-12-2022 12:25

KoruKöy Beldesi Yol Altında Kalan Tarih.

Koru beldesinin tarihi, Bizans imparatorluğu dönemine kadar uzandığı bilinir. Beldeye o tarihte Rumca güzel orman anlamına gelen KURİ ismi verilmiştir. Tarihi bakımından çok eski bir köy olduğu bulunan malzemelerden anlaşılmaktadır. Köyde bir kilise olduğu bilinmekle birlikte bugün yapının yol altında kalması nedeniyle incelemek mümkün olmamaktadır. ( Şu nada kazı Yapıldığı gelen bilgilerle görülmekte)

KoruKöy Beldesi Yol Altında Kalan Tarih.

ÇınarcıkHaberÖzel

KoruKöy Beldesinde çeşitli sütun başlıkları yazıtlı taşlar bulunduğu bilinmekte. Bizans imparatorluğu döneminde kraliçenin annesi Eudoksia’nın sarayı Deveboynu mevkiinde liman bölgesinde olması nedeniyle iki liman alanı ve şimdiki belde merkezi yerleşim alanı olarak seçilmiştir. 1924 yılına kadar belde nüfusunun tamamını yerleşik Rum nüfusu oluşturmuşken, 1924 yılında mevcut Rum nüfus ile Yunanistan ‘ın Selanik ili Drama ilçesinde yaşayan Türk nüfus arasında yapılan mübadele neticesinde belde nüfusunun tamamı Türklerden oluşmaktadır. Belde Türk nüfusun yerleşmesi ile Kuri yerine Koru olarak anılmıştır.

Koru beldesi geniş orman arazilerinin meyve dolu ağaçların ve rengarenk çiçeklerin süslediği tam bir doğa harikası.Seracılık belde halkının en önemli geçim kaynağını oluştururken zeytin yetiştiriciliği bamya ve bezelye gibi tarla bitkilerinin yetiştirimi de yaygındır. Kesme çiçekçiliğin cenneti olan koru beldesi yazlık turizmin son derece hareketli olduğu bir Beldeyken şu anda Maalesef Beton yığınına dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya, Belde çok hızlı ve kontrolsüz bir şekilde betonlaşıp, asıl güzelliğini yitirmekte. Bölgede son dönemde Arap nüfusuda hızlı bir şekilde artmakta.