GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-10-2022 10:48

Dünya Gıda Günü Yalova'da Öğrencilerle Kutlandı

Bu yılki teması "Kimseyi geride bırakma!" sloganı ile 'Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam' temennisi ile 'Dünya Gıda Günü'nüzü kutlarız

Dünya Gıda Günü Yalova'da Öğrencilerle Kutlandı

ÇınarcıkHaber Gazetesi

Yalova Alime Paşa Özel Eğitim Uygulama Okulundan özel öğrencilerle bir araya gelen Vali Muammer Erol, İl Müdürümüz Suat Parıldar, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Şeref Tali, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı ve Şube Müdürlüğü personellerinin katılımıyla öğrencilere pilav üstü döner, ayran ve tatlı dağıtımı yapılarak Dünya Gıda Günlerini kutladılar.

Programda Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı günün anlam ve önemi anlatan bir konuşma yaptı. Ahmet Tırnakçı yaptığı konuşmada; " Dünyada 830 milyondan fazla insan, bir başka deyişle her dokuz kişiden biri, açlıkla mücadele ediyor. Günümüzde gıda güvenliği sadece bir miktar meselesi değil, aynı zamanda bir kalite sorunudur. Dünya çapında hastalık ve ölümlere sebep olan sağlıksız beslenme, çok önemli bir risk faktörü haline geldi. Bu nedenlerden dolayı, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda herkes için uygun fiyatlı ve erişilebilir olması acil bir ihtiyaçtır.

Dünyada açlığa son vermek sadece açlık çeken insanları doyurmakla değil aynı zamanda insanları yeterli ve güvenilir gıdalar ile beslemek ile sağlanır. İnsanları beslerken doğal kaynakları da korumak bir o kadar önemlidir.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'de her yıl yaklaşık 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına yaklaşık 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. En temel gıdamız bütün dünyada olduğu gibi ekmektir Maalesef, ekmek en çok israf edilen gıda maddesidir. Ülkemizde günlük olarak yaklaşık 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir. Gıda israfını önlemek için bireysel anlamda yapılması gerekenler; alışverişe çıkmadan önce her bir birey ihtiyaçlarını doğru belirlemeli ve ihtiyacından fazla ürün satın almamalıdır. Ürünler doğru depolama koşullarında tutulup çok miktarda satın alınmamalı ve taze olarak alınıp tüketilmelidir. Ebeveynlerin çocuklarını bu konu hakkında bilinçlendirmeleri ve buna yönelik eğlenceli etkinlikler ile onlarda gıda israfına karşı farkındalık oluşturmaları oldukça önemli faaliyetlerdendir.

1945'ten beri Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün kuruluşunu anmak amacıyla 16 Ekim 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlanır. Dünya Gıda Günü tüm bu sorunları dile getirmek, farkındalığı arttırmak ve harekete geçmek için bir vesiledir.

Bu yılki teması "Kimseyi geride bırakma!" sloganı ile 'Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam' temennisi ile 'Dünya Gıda Günü'nüzü kutlarız…" dedi.