Bulunduğumuz Bölgenin adı bir zamanlar ''İstanbulun arka bahçesi'' olarak bilinirmiş, günü birlik ufak kayıklarla, istanbul halkı pazar ihtiyaçlarını Yalova veya bu bölgeden gideriyormuş,İstanbula çok yakın, sera ( Toprak üstü) veya Toprak altı sebze ve meyve üretim bölgesi olan, şirin ilçemiz, maalesef bundan yeterince nasiplenemiyor! Neden?
Bülent Gürçam Editör
www.cinarcihaber.com.tr web haber portalı olarak yıllardır bu konuda yazıyoruz, teklifler sunuyoruz, ama her nedense kimse bunları kala almıyor, peki sizce bunları yapmak çok mu, zor?
Hayır, hiç de zor değil, ama bunu yapacak veya düşüne bilecek vizyon eksiği var, hal bu ki, istediklerimiz o kadar da olağan üstü şeyler değil, hemen hemen ülkemizin bir çok ilin de, ilçesinde mevcut olan şeyler, hatta bizim yerel yöneticilerimizde bu bölgeler yaptıkları ziyaretlerde bunları pek normal olarak görmekteler, ancak her nedense bunu bir türlü uygulayamıyorlar!
Malum yeni bir seçimden çıktık ve 5 yıldır Belediyemizi yöneten yönetim değişti ve yeniden bir önceki dönem ( 2014- 2019) döneminde Belediyemizi yöneten CHP adayı Avni Kurt tekrar yönetime geldi, hemde Çınarcık halkının çoğunluk sesini alarak ve görkemli bir şekilde yeniden kaldığı yerden devam etmek hakkını elde etti, peki Sayın Kurt o dönemde yapamadıklarını bu dönemde cesurca ve kararlı projeler yapması gerekir.
İşte acilen yapılması gerekenler;
Güzel bir Köylü Pazarı; Eski günlerde vardı, sanırım önceki dönem Avni Kurt döneminde idi, ufak bir köylü pazarımız vardı ve doğal ürünler alma şansı vardı Çınarcık halkının, ama her neden se kaldırıldı, her bölgede olan bu proje neden bizde olmaz, soruyoruz?
Bir tekne ve olta Balıkçılığı turu; Olmaz mı? Olur hemde çok değişik ve güzel olur,hatta bu proje Çınarcık'ımıza, turist gelmesini de sağlar!
Peki zormudur? Hayır, aslında çok kolaydır, Çınarcık Belediyesi bunu ya bir özel kuruluşa ihale eder veya imkanı çerçevesinde kendisi uygular, bu hem Belediyemize bir gelir kaynağı sağlar hemde Çınarcı'ımız için bir çeşit aktivite olur.
Yöresl Ürünler ve Hediyelik Eşiya Pazarı; Bu da bir zamanlar vardı, hemde çok güzeldi, sanırım şu anki Banka matiklerin olduğu yerde idi, ufak esnaflarımız buraları kiralar, kendi el işleri, kooparatif ürünleri vs.. satarlardı, bunu daha geniş bir şekilde düşünürsek, Belediyemize güzel bir gelir kaynağı, yer ve dikkan bulamayan veya aşırı kira artışları ile bu şansı yakalamayan, ufak esnafa bir imkan sağlanır ve çınarcık'ımız,, içinde bir güzellik olur du.
Balık Pazarı; Bilindiği üzere bölgeiz bir deniz sahili kasabası ve biz her şeyden olduğu gibi, Denizlerimizden de, yeterince faydalanamıyoruz.
biz bu konuyu çok kez gündeme getirmiştik, geçen yönetim hatta görkemli bir açılışla Balıkçı barınaklarının önünde ufacık bir pazarcı da, yapmıştı, ama her ne hikmetse o pazarcık hiç faliyet gösteremedi
Sanırım bu işe engel olan bir rant sorunu var ve buda çözümlenir düşüncesindeyim.
Ama en önemlisi! Bu hizmetleri yaparken Belediyemiz bizat kendisi bu işin içinde olmalı ve kiraya vereceği insanları ise, Çınarcık halkının kendisinden ve esnaf değil de, esnaflığa yeni başlayacak, yer bulamayan, dernek ve kooparetifler, köylü, üretici, gerçek balıkçı vs... den seçmeli,
Mesela; Balık olayını düşünürsek, ufak balıkçılar, olta balıkçıları, teknesi ile bu işi amatörce yapanlara imkan sunulmalı.
Mesela; Köylü pazarında, Gerçek köylü, ufak üretici, kendi baçesinde ürettiği mahsülleri satacak insanlara öncelik verilmeli!
Mesela; Yöresel ürünlerde, yine dernek, kooparetif, kadın üreticiler vs.. öncelik verilmeli.
Bu iş tabi ki, öncelikle Belediyemize bir gelir kaynağı sağlayacaktır, aynı zamanda, ufak esnafa bir şans sağlayacaktır, daha sonra Çınarcık halkının ucuz ve doğal ürün almasına imkan sağlayacaktır ve en önemlisi Çınarcık'ımıza bir güzellik sağlayacaktır.
Hadi bakalım, görelim önümüzdeki günlerde neler olacak,takipteyiz.