GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-01-2023 11:24

Türkiye'mizin, 81 İlinin Tamamında Bal Üretilirken, Biz Neden Hakiki Bal Yiyemiyoruz?

81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.

Türkiye'mizin, 81 İlinin Tamamında Bal Üretilirken, Biz Neden Hakiki Bal Yiyemiyoruz?

TÜRKİYENİN ARICILIK HARİTASI OLUŞTURULDU
Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılıkla ilgili veri ve istatistiki bilgilerin yanı sıra
sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak envanterleri tek çatı altında toplayan
Türkiye'nin Arıcılık Haritası" internet portalı, alanda faaliyet gösteren kişi ve
kuruluşların yanı sıra vatandaşların kullanımına sunuldu.

Lavantadan, pamuğa, narenciyeden anasona kadar ticarete konu 24 çeşit bal,
Türkiye'nin çeşitli illerinde üretiliyor.
81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin
kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin
213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve
303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.

Kovan başına en fazla verim 25,6 kilogramla Adana'da alınırken, bu ili 24,2
kilogramla Çanakkale, 21,3 kilogramla Sivas, 18,8 kilogramla Ordu ve 16,3
kilogramla Aksaray takip ediyor.
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas, Muğla
ve Aydın bu alanda öne çıkan iller olarak dikkati çekiyor.
En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve Antalya
olarak sıralanıyor.
Damızlık ana arı üreten illerin başında 10 bin 800 adet kapasiteyle Ardahan
geliyor. Bu şehri, 8 bin adetle Ankara, 5 bin 400 adetle Çorum izliyor.
Bakanlıkça tescil edilen ırklar arasında ise Kafkas ve Anadolu Arısı ırkının yanı
sıra Efe, Gökçeada, Trakya, Hatay ve Yığılca Bal Arı Ekotipi bulunuyor.